És la recerca la primera i principal funció de tot museu, en quant és impossible recuperar, protegir, inventariar, documentar, conservar, difondre ni comunicar un patrimoni que no es coneix. Malgrat això, la concepció popular dels museus no els identifica com a centres d’investigació, i és fàcil que la migradesa dels recursos humans i econòmics i les exigències del dia a dia i de l’agenda política de les administracions acabin reduint, o pràcticament impedint, una acció de recerca sòlida i continuada, especialment als museus més petits.
Malgrat les dificultats, tant els museus catalans com els d’altres indrets estan desenvolupant programes d’èxit i iniciatives que sovint els situen com a punta de llança de temes mai abans investigats. Tant en arqueologia, com en etnologia i en biologia marines, hi ha moltes coses que si no s’investiguen a temps, desapareixen pràcticament sense deixar rastre.
Els museus, que són conscients de la seva obligació de detectar i conèixer el patrimoni del qual han de tenir cura, han de trobar vies que facin possible la recerca. En aquest sentit, la cooperació entre institucions i l’obertura a la col·laboració ciutadana s’albiren com alguns camins transitables.
Projectes de recerca dels museus de la Xarxa:
Mina d’aigua – Museu Municipal de Nàutica del Masnou
Recerca al Museu Marítim de Barcelona
La recerca al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols
Carta Arqueològica Subaquàtica – Consorci de Patrimoni de Sitges
Les Santes al mar – Museu de Mataró
Espai Far, un objecte, una història – Espai Far, Vilanova i la Geltrú