IX Jornada: Museus i recerca

 

Sitges, 30 de maig de 2019

IX FIntern JornadaSitges

És la recerca la primera i principal funció de tot museu, en quant és impossible recuperar, protegir, inventariar, documentar, conservar, difondre ni comunicar un patrimoni que no es coneix. Malgrat això, la concepció popular dels museus no els identifica com a centres d’investigació, i és fàcil que la migradesa dels recursos humans i econòmics i les exigències del dia a dia i de l’agenda política de les administracions acabin reduint, o pràcticament impedint, una acció de recerca sòlida i continuada, especialment als museus més petits.

Malgrat les dificultats, tant els museus catalans com els d’altres indrets estan desenvolupant programes d’èxit i iniciatives que sovint els situen com a punta de llança de temes mai abans investigats. Tant en arqueologia, com en etnologia i en biologia marines, hi ha moltes coses que si no s’investiguen a temps, desapareixen pràcticament sense deixar rastre.

Els museus, que són conscients de la seva obligació de detectar i conèixer el patrimoni del qual han de tenir cura, han de trobar vies que facin possible la recerca. En aquest sentit, la cooperació entre institucions i l’obertura a la col·laboració ciutadana s’albiren com alguns camins transitables.

Programa i inscripcions

 

Projectes de recerca dels museus de la Xarxa:

Mina d'aigua - Museu Municipal de Nàutica del Masnou

Recerca al Museu Marítim de Barcelona

La recerca al Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

Carta Arqueològica Subaquàtica - Consorci de Patrimoni de Sitges

Vapor Mont-Sant: un model a escala, un sisema de propulsió, un objecte, una història - Museu del Port de Tarragona

Les Santes al mar - Museu de Mataró

Espai Far, un objecte, una història - Espai Far, Vilanova i la Geltrú

Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive