Drassanes i galeres

Drassanes i galeres

L’MMB inaugura el 29 de març a les 19h, a l'espai Naus de les Drassanes, una exposició que recorre la història de la relació de Barcelona amb el mar des de l’expansió catalanoaragonesa per la Mediterrània, transportant el visitant a l’època d’esplendor de les galeres i l’edifici de les Drassanes.

La història de les Drassanes Reials de Barcelona va lligada a l’evolució de la ciutat de Barcelona i al desenvolupament de la corona d’Aragó vers la Mediterrània. Tot i que Barcelona disposa d’unes drassanes des de l’Alta Edat Mitjana, el discurs expositiu comença a finals de 1282, quan Pere II El Gran torna a Barcelona després d’una expedició per la Mediterrània. Aquí neix una narració que portarà el visitant a recórrer la història de les Drassanes Reials, una infraestructura que el Rei vol que faci de Barcelona una de les grans ciutats de la Mediterrània, a l’alçada de Gènova o Venècia.

El domini de la Mediterrània és fonamental per assolir aquest objectiu i les galeres són l’eina per aconseguir-ho. Uns poderosos i impressionants vaixells de guerra que van senyorejar a la Mediterrània durant l’època d’esplendor de la marina catalana (S.XIII-XV). Continguts interactius i audiovisuals permetran al visitant viure l’experiència dels oficis de la construcció i la navegació de les galeres i els grans conflictes de la Mediterrània.

L’espai expositiu de Drassanes i galeres inclou un recorregut emmarcat en una escenografia amb forma de galera en construcció, dos nous miradors a la Galera i el mausoleu romà descobert en les darreres intervencions arqueològiques de l’edifici (2010 - 2012). S’exposen peces de les col·leccions de l’MMB, incloent peces pertanyents a la història de les Drassanes Reials, models de l’edifici i diferents models de galeres. Unes animacions audiovisuals introdueixen els visitants a la Barcelona del S.XIII i els grans conflictes bèl·lics a la Mediterrània protagonitzats per galeres. Aquestes projeccions es combinen amb elements interactius que permeten als visitant conèixer el procés de construcció de les galeres i la vida a bord de manera dinàmica i experiencial. Uns simuladors de rems instal·lats a l’exposició permeten, per exemple, provar la força dels visitants i viure de primera mà l’esforç que representava vogar un rem real de galera.

El Museu Marítim de Barcelona es defineix, amb aquesta exposició, com un nou model de museu que trenca amb la idea d’una museografia permanent, sense renunciar a desenvolupar un discurs de llarg termini. A partir d’una sèrie d’exposicions temàtiques, que posen en valor i en context les seves col·leccions, l’MMB es vol situar com a centre de referència sobre la cultura marítima i la relació de Catalunya amb la Mediterrània.

Paral·lelament a l’exposició, el Museu ha previst un programa d’activitats adreçades al públic infantil i adult que inclou tallers i itineraris guiats per la ciutat, entre d’altres propostes.

Video promocional

(30/03/2017 - 31/12/2018)

Descarregar els arxius adjunts:
Llegit 883 vegades

Calendari d'exposicions